maanantai 25. heinäkuuta 2016

Koko perheen kasvisruokaa



Yhteistyössä Puhtaasti Kotimainen ja Trade Tracker.








Kasvisruoat on meillä ihan luonnollinen osa arkea ja niihin meidän ruokailut pääasiassa painottuvatkin. Kesällä on erityisen mukavaa, kun kotimaisia laadukkaita kasviksia on helposti saatavilla. Etenkin salaatteja kuluu paljon ja ne ovat olennainen osa jokaista ateriaa. Raaka-aineita ja makuja niihin löytyy niin monenlaisia, että kyllästymään ei pääse.


Kasvattelen yrttejä kotona jonkin verran (siitä kerroinkin tässä aiemmassa postauksessa). Sen lisäksi hyödynnän luonnon omaa tarjontaa metsästä, sekä lähikaupan ja torin herkullista valikoimaa. Vielä on hyvin muistissa ne ajat, kun kotimaista salaattitarjontaa oli vain muutama hassu lajike lehtisalaatin lisäksi. Toista se on nyt, ja hyvä niin. :)







Sirkkalehtimerkki on muuten ainoa merkki, joka takaa tuotteen olevan kotimainen. Kotimaisuuden lisäksi se takaa myös korkean laadun: sirkkalehtimerkkiä saa käyttää ainoastaan ekstra- tai ykkösluokan tuotteissa. Suosimalla kotimaassa viljeltyjä kasviksia tukee myös kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia.


Kasvisruoat ovat maukkaita ja yrteillä niihin saa monenlaista vivahdetta. Huomaan myös, että yrttien ansiosta oma suolankäyttö on vähäistä, koska makua tulee reilusti pelkästään niistä.


Lapsetkin saa syömään monipuolisesti erilaisin kasviksia ovelin keinoin, kuten näiden porkkanavohvelien avulla. ;) Maku näissä on perinteisiä vohveleita parempi ja terveellisyydessä pesee ne mennen tullen.






Porkkanavohvelit

1 kg porkkanoita
1 dl neljän viljan hiutaleita
ripaus suolaa
timjamia
3 kananmunaa
1/2 dl rypsiöljyä

Kuori, pilko ja keitä porkkanat kypsiksi. Anna jäähtyä ja soseuta. Sekoita mukaan loputkin raaka-aineet. Anna taikinan tekeytyä reilu puoli tuntia ja paista kuumalla, voilla voidellulla vohvelipannulla kypsäksi. Porkkanavohveleiden koostumus on pehmeämpi kuin  ns. tavallisten, joten nosta ne pannulta varovasti.


Porkkanavohvelit maistuu hyvin osana lounasta. Esimerkiksi raikkaan salaatin ja uusien perunoiden kanssa, kuten meillä tehtiin. Hyviltähän ne maistuivat myös mustikoiden, vaahterasiirapin ja pähkinärouheen kanssa, jolloin samasta ruokalajista tuli maukas ja terveellinen jälkiruoka.






Kesäsalaatti

nippu salaattisekoitusta
nippu rucolaa
kirsikkatomaatteja
kurkkua
retiisejä
basilikan lehtiä

Huuhdo ja pilko kasvikset. Asettele raaka-aineet kerroksittain vatiin salaatista alkaen. Päälle voi laittaa vielä sitruunaa makua antamaan. Pirskottele sitruunalohkoista mehua myös perunan päälle, jolloin syntyy samalla raikas ja keveä kastike!









Raikas kesäjuoma

1/2 lasia kivennäisvettä
1/2 lasia omenamehua
mintun lehtiä
kurkkuviipale

Keveän aterian täydensi hellepäivään sopiva omenainen juoma, joka sekin valmistui käden käänteessä.





Mikä on sinun suosikkikasvisruokasi? Mistä kasviksista pidät erityisesti?

4 kommenttia:

  1. Ihania kuvia ja ruokia. Omat lempparit ovat eri salaatit ja kasvispastat. Kivaa päivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia! Kasvispastat ovat niin ihania, omat suosikkini ovat tomaattiset versiot ja sienipastat. Mukavaa loppuviikkoa! <3

      Poista
  2. Herkulliselta näyttää kyllä kaikki :)
    Oonkin miettinyt, että pitäis kokeilla tehdä porkkanalättyjä/vohveleita soseutetusta porkkanasta. Meillä aina perinteisesti porkkana raastetaan raakana mukaan. Mutta ilmeisesti toimi hyvin? Mielenkiintoinen ohje, kun siinä ei ole erikseen lisättyä nestettä, kaikki porkkanan maut melkein sellaisenaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Minuakin viehätti tässä ohjeessa juuri se, että kaikki "ylimääräiset" jauhot ym. puuttuu. Koostumushan on paksumpi kuin perinteisissä vohveleissa, ja vohvelit jäävät pehmeämmiksi, mutta resepti toimi kuitenkin hyvin. Joskus voisin testata myös raaste-versiota ja laittaa joukkoon muitakin juureksia. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!