maanantai 16. lokakuuta 2017

Retkitellen ( +helppo kierrepullien ohje )






Retkeily, sienestys, puistoilu ja muut ulkoilma-aktiviteetit kuuluu meidän perheen viikonlopun viettoon melko vakioidusti. Samalla ne menevät kategoriaan halvat tai ilmaiset huvit. Retkittelystä on tullut tärkeä ja luonnollinen tapa, joka on melkeinpä viikon kohokohta. Retkipäivä on se päivä, jolle ei tehdä muita suunnitelmia, pukeuduta hienosti tai pohdita liikaa murheita. 


Kierrepullat


Ulkona ollaan monta tuntia. Pikkuinen sade ei ole haitaksi. Mukana on vähintään välipala, usein koko lounas nautitaan raittiissa ulkoilmassa. Nähdään kavereita tai ollaan oman porukan kesken. Sytytellään nuotiota. Lämmitellään sormia sen yläpuolella. Luultavasti kaatuu pari kaakaomukia ja leipä putoaa pieneltä maahan. Sekään ei haittaa.  Lapset juoksentelevat, tutkivat luontoa, purkavat energiaansa. Vauvat nukkuvat vaunuissaan. Illalla kotona nautitaan iltapala raukeina ja posket punaisina ulkoilusta. 




Sunnuntaina retkelle pakkasin mukaan myös rasiallisen pikkupullia. Maistuiko ne? Maistuihan ne. Myös pullan leipojana olen muuten ihan aloittelija. Leipomiskerrat on laskettavissa kahden käden sormilla. Nämä pikku kierrepullat onnistui kuitenkin hyvin. Muffinssipellillä paistaessa tulee kivoja, melko tasaisen näköisiä ja kokoisia. Väliin laitoin vaniljakreemiä ja kanelia, sekä ihan perus korvapuustitäytettä. Tehtiin apuleipurin kanssa kahta sorttia siis. Ja puolikkaan taikinamäärän ohjeella, josta tuli yli 30 pientä pullaa. 


Kierrepullat

5 dl vettä
1 tl suolaa
50 g hiivaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
1 kg vehnäjauhoja
150 g voita


Täyte:
Vaniljakreemiä, vaniljasokeria, sokeria, kanelia
tai
Voita, sokeria, kanelia

Päälle:
1 kananmuna
Raesokeria

Lisää kädenlämpöiseen veteen suola, hiiva, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauhot ja jatka vaivaamista. Viimeisenä lisää rasva. Alusta taikina hyvin. Kohota taikina liinan alla. 

Kaaviloi taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä levylle valitsemasi täytteet. Taita taikina levy kolmeen osaan, leikkaa noin 3 cm:n levyisiä suokaleita ja pyöräytä rullalle. 

Anna pullien vielä kohota ja voitele ne kananmunalla. Ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!